Ouale fac parte din categoria „superalimente” deoarece asigura o valoare nutritiva ridicata organismului uman. Ele sunt o sursa bogata de proteine cu 9 aminoacizi esentiali inclusi, vitamine precum Vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, Vitamina A, E, D, K si minerale precum Calciu, Magneziu, Fier, Fosfor, Potasiu, Sodiu, Zinc, Cupru, Mangan, Seleniu si sunt bune surse de antioxidanti.

Clasificarea oualor dupa codul numeric marcat pe coaja oului

  • 0 - Oua provenite de la pasari hranite cu furaje organice (bio) si crescute in aer liber

  • 1 - Oua provenite de la pasari crescute in aer liber

  • 2 - Oua provenite de la pasari care traiesc in hale pe sol

  • 3 - Oua provenite de la pasari crescute in custi imbunatatite

Ouale Ovoest sunt marcate cu cifra 2.

Clasificarea oualor pe categorii

  • A – ouale din categoria A sunt ouale proaspete si cu coaja intacta

  • B - ouale din categoria B sunt toate ouale care nu fac parte din clasa A

Clasificarea oualor de gaina dupa marime

  • XL - oua cu greutatea mai mare de 74 g.

  • L - oua cu greutatea cuprinsa intre 63 si 73 g

  • M - oua cu greutatea cuprinsa intre 53 si 63 g

  • S - oua cu greutatea mai mica de 53 g